Onze herders

Wouter (Eigenaar)

Altijd al een buitenmens en natuurliefhebber geweest. Maar halverwege mijn masterstudie biologie dacht ik: ga ik nou mijn hele loopbaan in laboratoria staan? Niet dus: ik wilde ín en mét de natuur werken, en ook mensen hierover vertellen. Vanaf eind 2013 ben ik schaapherder, aanvankelijk bij Landschapsbeheer De Wassum. Sinds eind december 2015 heb ik mijn eigen begrazingsbedrijf, Bos en Schaap dus (www.bosenschaap.nl). Schapen zijn helemaal natuurbeheer anno nu; geen machines maar schapen! Mijn eerste kudde kreeg ik deels via crowdfunding bij elkaar. Sindsdien is het aantal schapen én begrazingsgebieden waar Bos en Schaap actief is nog flink uitgebreid. Ik word erg gelukkig van dit werk, ik kijk na elke dag tevreden terug.

Thom (herder)

Thom werkt sinds 2017 voor Bos en Schaap. Daarvóór liep hij stage als boswachter bij Staatsbosbeheer in o.a de Hatertse en Overasseltse Vennen, dus hij kent dit gebied en haar specifieke #ecologie op zijn duimpje. Het mooiste natuurgebied van Nederland, vindt ie het. En prijst zichzelf dan ook gelukkig dat hij hier een flink deel van het jaar aan de slag is, samen met zijn trouwe kameraad Iwan. Maar je kan dit stel – en uiteraard die 250 Bos en Schaap dames – ook in Stadspark Staddijk tegenkomen. Waar Thom ook vol passie vertelt over zijn beroep als schaapherder en schapenbegrazing. Want, zo is ie stellig overtuigd: schapenbegrazing is dé manier om een gebied toekomstbestendig te maken. En daar helpt ie graag een handje aan mee!
Wil je meer zien van Thom, bekijk dan eens zijn instagram op @schaapherder_thom.

Ilse (herder)

Hallo, mijn naam is Ilse, ik ben 49 jaar, en heb intussen in 2019 het schaapherderdiploma op het Helicon in Velp behaald. Met veel plezier ben ik van stagiere bij Bos & Schaap alweer een tijdje (parttime) werknemer, Samen met BorderCollie Rokkie beheer en hoed ik 3 dagen in de week diverse (natuur) gebieden met een kudde Kempische Heideschapen.

In het voorjaar vergezeld door lammetjes, dat is naast bewerkelijk ook altijd erg leuk. Het is een veelzijdig beroep, schaapherder zijn, het is inderdaad een soort van zijn,, niet iets wat je voor je salaris of liefhebberij alleen zal doen. Het lijkt m.i. meer op 'n roeping dan op een baan.

Naast fysiek zwaar, altijd buiten, de aflammertijd, het stal & netten zet werk, etc, is het ook mentaal een bijzonder verrijkend, bevrijdend & ook heel erg leuk betoep. Om (te mogen) gaan met dieren, de veelzijdigheid van de natuur en haar passanten maakt geen dag hetzelfde, ik geniet van alle dagen en alle dieren en planten, die ik ontmoet, kortom, bij Bos & Schaap ben ik op mn plek! 

Hopelijk tot ziens in het nieuwe begrazingsseizoen.

Paul (herder)

Paul is een echte selfmade schaapherder, bouwjaar 1958. Inmiddels wat stram, maar werken in de buitenlucht houdt hem juist fit. Toen hij in 2014 in Heumensoord Tineke en haar schaapskudde tegen het lijf liep, werd hij gegrepen door haar verhaal. Een week later liep hij mee met Wouter – eigenaar van Bos en Schaap, toen nog in dienst van Landschapsbeheer De Wassum, net als Tineke. En daarna ging het snel en nog in hetzelfde jaar liep Paul met zijn eigen kudde. De opleiding tot schaapherder bestond nog niet, zodat hij de kneepjes van het vak van Wouter en andere collega's heeft geleerd. En nu loopt hij al jaren, samen met honden Bobbie en Doortje en 250 schapen over de begrazingsgebieden tussen Nijmegen en Gennep. Zijn favoriet: bos-heidegebied Mulderskop. Het mooiste van dit vak? “De zelfstandigheid. Dat je in je eentje verantwoordelijk bent voor de klus. Goed zorgen voor de honden, de schapen en de natuur. Klaar!”