Onlangs ging ik met mijn gezin naar de Bruuk, dit is een natuurgebied vlakbij waar ik woon (voor meer informatie en mooie foto’s klik hier). De Bruuk is zeer de moeite waard vanwege allerlei zeldzame planten die er staan zoals blauwe zegge, riet- en gevlekte orchis, moeraskartelblad.
Dit keer ging ik echter voor een zeldzame vlinder die nog maar op weinig plaatsen in Nederland te vinden is, namelijk de zilveren maan. En ja hoor, ik heb hem gezien!

zilveren maan

zilverenmaan

Uit betrouwbare bron weet ik dat deze vlinder illegaal in de Bruuk terecht is gekomen. Je mag namelijk niet zomaar een vlinder ergens uitzetten, hiervoor moet een natuurbeheerder eerst een vergunning aanvragen. Dit is natuurlijk hartstikke omslachtig en de Bruuk is een perfect gebied juist voor de Zilveren maan omdat zijn waarplant, het moerasviooltje hier in grote aantallen voorkomt. Dus heeft iemand deze vlinder opgekweekt en uitgezet. En ik moet zeggen, ik vind dit een goede actie, het gebied leent zich ervoor en de vlinder komt terecht in een perfect leefgebied, waar ze anders nooit haar weg naartoe had gevonden. Wie kan hier nou op tegen zijn?
(Meer informatie over de zilveren maan vindt je hier. )