Ik ben Wouter Bos, de trotse eigenaar van Bos en Schaap (vandaar ook de naam). Vanaf het najaar van 2013 was ik werkzaam als schaapherder in het prachtige natuurgebied de Overasseltse en Hatertse vennen. Min of meer toevallig ben ik aan deze droombaan gekomen.

Van jongs af aan ben ik een buitenmens en een groot natuurliefhebber. Na het afronden van het vwo ben ik dan ook biologie gaan studeren. Ik heb mijn Bachelor gehaald maar kwam er toch achter dat de meeste biologen weinig buiten te vinden zijn en ik ging op zoek naar een studie met een meer praktische aard.

Uiteindelijk ben ik natuur- en landschapsbeheer gaan studeren aan de Hogeschool Van Hall Larenstein. Mijn afstudeerscriptie ging over de effecten van schapenbegrazing op de natuur. In de periode van mijn afstuderen werd ik gevraagd of ik aan de slag wilde als schaapherder. Ja! Een droombaan voor iemand die het liefst buiten is. Dat het werk van belang is was me al duidelijk geworden tijdens mijn onderzoek.

Toen ik dit werk een tijdje deed kwam ik er ook achter dat ik het fantastisch vind om mensen iets te vertellen over het belang van de begrazing maar ook over het werk van een schaapherder. Ik vind het belangrijk dat we ons bewust zijn van hoe wij mensen omgaan met onze natuur en ik kan daar nu een steentje aan bijdragen. Het leukste aan de educatieve kant van mijn werk is ook de afwisseling. De ene keer geef ik informatie aan een groep basisschoolleerlingen en de andere keer aan een groep volwassen. Het leven van een schaapherder is absoluut geen eenzaam bestaan mensen zitten vol vragen over mijn werk en ik beantwoord deze graag.

Toen zich in 2016 de kans voordeed om zelfstandig te worden, greep ik deze met beide handen aan en startte ik Bos en Schaap. Sindsdien ben ik niet meer alleen schaapherder, maar ook ondernemer wat mijn werk weer een hele nieuwe dimensie geeft. Ik onderhoud contacten met opdrachtgevers, stuur mijn fantastische team aan, maak zelf plannen voor beheer en zie er op toe dat de natuurgebieden optimaal profiteren van de schapenbegrazing.