Vandaag heb ik bramen geplukt in het Reichswald met mijn gezin. Het is nu echt bramentijd aan het worden. We kwamen op het idee nadat onze vierjarige dochter Saar vertelde dat ze vorig jaar de bramensoep! zo lekker vond. Soms sta ik nog weleens versteld van haar goede geheugen (dat heeft ze niet van mij). In het bos waren de meeste rijpe bramen op de zonnige plekken te vinden en dan ook in grote hoeveelheden!

[adsenseyu2]

Voor de geïnteresseerden het recept van onze bramensoep:

Doe de bramen met een klein beetje water en veel suiker in een pan en kook het een aantal minuten op hoog vuur. Doe de inhoud van de pan in en zeef en zeef de pitjes en schilletjes. Het overgebleven sap is erg lekker door de yoghurt. Andere recepten met bramen vind je onder andere hier.

bramen plukken

bramen plukken

Apomixie en bastaarding

Bramen (Rubus spec.) behoren tot de rozenfamilie, binnen deze familie zijn een aantal geslachten waar apomixie (of apomixis) en bastaarding optreedt. Apomixie is vruchtvorming zonder dat echte bevruchting heeft plaatsgevonden. Hierdoor kunnen soorten zich ongeslachtelijk voortplanten. Daarnaast vindt ook bastaarding plaats, dat is seksuele voorplanting van twee verschillende  soorten bramen, waardoor een nieuwe braamsoort ontstaat. Apomixie en bastaarding zorgt ervoor dat alleen al in Nederland vele verschillende soorten bramen  (ook wel microsoorten genoemd)  zijn ontstaan met minieme uiterlijke verschillen. Je moet dan ook een ware deskundige zijn om al deze soorten (minstens 1000) uit elkaar te houden.