Wauw, wat een bijzondere ervaring de afgelopen twee dagen. Ik mocht, met een deel van mijn kudde, als herder uit de tijd van Jezus, rondlopen in Museumpark Oriëntalis. Het park is nu op zijn mooist, met overal lichtjes, lampen, vuur enzovoort.

De reacties van de bezoekers zijn hartverwarmend. Ze maken graag een praatje en vertellen me hoe leuk ze het vinden om de kudde te zien. Veel mensen herkennen me ook omdat ze me eerder aan het werk hebben gezien in het vennengebied of in een van de stadsparken waar ik loop.Vandaag bevonden zich ook mijn ouders, mijn vrouw en mijn kinderen onder de bezoekers. Zij kwamen kijken en ook zij hebben genoten.

Er is veel te zien in het park. Een grote kerststallen tentoonstelling, een yurt, er is muziek, er komen beroemde sprekers enzovoort. Neem maar eens een kijkje op www.feestvanlicht.nl

Category: In de media
Tags:
Comments: 0

Vanavond was ik bij de boekpresentatie van "Dukenburg Dichterbij" gemaakt door Jacqueline van de Boom,  Alexander van de Zand en Evan Karageorgos. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ook de schaapskudde van Bos en Schaap staat in het boek omdat mijn kudde stadspark Staddijk begraast. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het boek werd overhandigd aan wethouder Renske Helmer. Het is een prachtig boek geworden. Complimenten!

(Dukenburg Dichterbij is verkrijgbaar via www.dedukenburger.nl)

Category: natuurbeheer
Tags:
Comments: 0

Afgelopen zaterdag ging ik met vrouw en kinderen aan de slag op de Natuurwerkdag in de spoorkuil te Groesbeek. De spoorkuil is grotendeels ontdaan van de opslag (jonge boompjes). Oudste dochter Saar vond het geweldig om te helpen zagen en slepen. Ze kreeg echte werkhandschoenen aan en een pet en voelde zich helemaal trots.Door het verwijderen van de opslag voelen de warmteminnende soorten, zoals zandhagedis, gladde slang en vele soorten bijen en wespen, zich weer thuis.
Het was goed georganiseerd door IVN Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid , Staatsbosbeheer en Landschapsbeheer Groesbeek (genoeg gereedschap, koffie, thee, koek en soep)
Als afsluiter kwam Bart Willers, de schaapherder van onder andere Heumensoord en regio Groesbeek, langs met zijn schaapskudde! Dat trok natuurlijk veel bekijks.Tags:
Comments: 0

Volgen jullie mijn kudde al op Facebook? Moet je doen!

Daar plaats ik zeer regelmatig een bericht over de dagelijkse gang van zaken.
Over waar de schapen lopen bijvoorbeeld, over welke wandelingen we maken en hoe dat gaat.
Ook zijn er filmpjes te vinden, gemaakt door Jaff (mijn hond op dit moment), door mijn drone of gewoon door mijzelf.
En natuurlijk ook foto's van de schapen en de mooie natuur.

Je kunt mij volgen op: https://www.facebook.com/schaapherderwouter

Dan weet je ook waar ik loop....

[caption id="attachment_3459" align="aligncenter" width="253"] Stadspark Staddijk[/caption]

 

Ook op twitter ben ik trouwens te vinden (maar iets minder actief): @wmbos

Tags:
Comments: 2

Een tijdje geleden is Jean Phagoe een dag met mij mee gelopen. Ze had mij van tevoren gebeld en was erg geïnteresseerd in hoe mijn werkdag als herder er uit ziet. Ze vertelde dat ze graag een boek over mijn beroep, voor kinderen, wilde schrijven. Naast een bezoek aan mij, zou ze ook andere schaapherders een dag bezoeken.

Tijdens haar bezoek heb ik haar van alles kunnen laten zien over hoe mijn werkdag er uit ziet. Ze was vooral onder de indruk van Willow (mijn hond), hoe hij de schapen bij elkaar kon houden.

Het resultaat mag er zijn, het boek is inmiddels verkrijgbaar bij diverse boekhandels, zo ook bij bol.com.

Het leukste aan het boek vind ik de verschillende verhalen van mijn collega's. Daarnaast heb ik ook genoten van de prachtige tekeningen in het boek.

Het boek is zeker ook de moeite waar voor volwassenen die geïnteresseerd zijn in het werk van een schaapherder.

 

 

 

Elk seizoen (april - december) wordt Stadspark Staddijk 3 x bezocht door mijn schaapskudde (voorjaar, zomer en najaar). Elke keer worden alle graslanden in het park begraasd door de schapen, dit duurt gemiddeld ongeveer 3 weken. Hierdoor ontstaat er een gevarieerd grasland, waar veel soorten planten een kans krijgen te groeien. Daarnaast komen er veel insecten en kikkers op de graslanden voor, die weer allerlei vogelsoorten aantrekken.

De komende 2 weken kun je me weer met de schapen aantreffen. Als je vragen hebt hoor ik het graag!

[adsenseyu1]

[caption id="attachment_3441" align="aligncenter" width="600"] Schaapskudde op Stadspark Staddijk[/caption]

Vorig najaar zijn er veel bomen in het vennengebied gekapt om o.a. verdroging tegen te gaan (zie ook http://rivierengebied.wordpress.com/2013/08/21/bomenkap-vennengebied-van-start/). Op plekken waar de bomen zijn weggehaald groeien nu veel kleine berkjes. Dit is het gevolg van het verwijderen van de voedselrijke bodemlaag (ook wel plaggen genoemd).

[adsenseyu1]

[caption id="attachment_3433" align="aligncenter" width="600"] Opslag van berken[/caption]

De schaapskudde wordt nu ingezet om deze berkjes weg te eten. Schapen vinden de blaadjes van berken niet bijzonder lekker, het is dus nog spannend of de berkjes goed genoeg aangepakt gaan worden door de schapen. Over een kleine week weten we meer!

[caption id="attachment_3436" align="aligncenter" width="600"] schaap eet berk[/caption]

Rond deze tijd van het jaar zie je bij schapen kleine zwart/groene bolletjes in de vacht zitten. Dit zijn zaadbollen (klissen) van de plant grote klit. Schapen vinden de bladeren van deze plant een lekkernij, daarvoor in de plaats verspreiden ze voor deze plant de zaden. De zaden blijven  in de wol van de schapen zitten door kleine weerhaakjes, na verloop van tijd vallen de meeste zaden vanzelf uit de vacht. De schapen hebben niet of nauwelijks last van.

[adsenseyu1]

[caption id="attachment_3428" align="aligncenter" width="600"] schaap met klissen[/caption]

[caption id="attachment_3429" align="aligncenter" width="600"] schaap met klissen[/caption]

De reuzenbereklauw is een exoot die in steeds meer natuurgebieden in opkomst is. De plant verdringt inheemse soorten doordat het grote haarden vormt. De reuzenbereklauw kan wel 3,5 meter hoog worden. Het heeft grote, ruwe bladeren en witte bloemschermen. Contact met het sap van deze plant kan in combinatie met zonlicht leiden tot grote blaren op de huid. Kinderen vinden het leuk om onder deze grote bladeren te verstoppen en lopen hierdoor grote kans zulke brandblaren op te lopen.

[adsenseyu1]

Ook op staddijk komt deze plant in grote aantallen voor, maar gelukkig weten de schapen er raad mee; ze vinden het een heerlijk hapje!

[caption id="attachment_3413" align="aligncenter" width="600"] Schapen eten reuzenbereklauw[/caption]

Schapen kunnen deze giftige plant ongestoord eten zolang ze voldoende wol hebben om zich te beschermen van het sap dat vrijkomt bij het opeten. Op deze manier kunnen de schapen ingezet worden om deze exoot uit onze natuurgebieden te laten verdwijnen.

Afgelopen week is mijn schaapskudde weer op Staddijk aangekomen. De kudde bestaat uit 250 kempische heideschapen, waaronder een groot deel zogenaamde jaarlingen. Dit zijn schapen die ongeveer een jaar oud zijn. Het leuke aan deze schapen is dat ze heel nieuwsgierig zijn. Dat maakt het voor mij als schaapherder wel lastiger, omdat ze er nog wel eens op eigen houtje vandoor gaan.

[adsenseyu1]

Kom je de komende weken in Staddijk dan is de kans groot dat je mij en de schapen tegenkomt!

[caption id="attachment_3379" align="aligncenter" width="600"] Schaapskudde op Stadddijk[/caption]
Stadspark Staddijk
Sinds 2002 graast een kudde schapen in het stadspark Staddijk. De kudde is hier een deel van het jaar, de andere periode grazen ze op de heidevelden. De schapen eten hoofdzakelijk gras en daarnaast knagen ze aan struiken zoals wilg en els. De grasvelden worden niet zo glad geschoren als vroeger. Hierdoor krijgen diverse planten de kans verder te groeien en ontstaat er een kleurrijk gevarieerd beeld.

[caption id="attachment_3386" align="aligncenter" width="600"] bloemrijk grasland[/caption]

De ecologische waarde wordt versterkt; er ontstaat een variatie in het grasland waardoor diverse plant- en diersoorten zich er thuis voelen. De schapen helpen hierbij ook een handje doordat veel kruidenzaden en insecten in de vacht van de schapen blijven haken en vallen op andere plekken weer op de grond. De schapen dragen dus op meerdere manieren bij aan de soortenrijkdom op Staddijk.